Archivo de la categoría: Activitats a la Fira

Presentació del llibre La Comuna de París

20141012_1830_iifirallibreanarquistamallorca_lacomunadeparisTítol complet: La Comuna de París. Historia y recuerdos

Autora: Louise Michel.

Editorial: LaMalatesta

Fitxa: http://www.lamalatesta.net/product_info.php/products_id/5184

Lluïsa Michel fou una militant anarquista que va desenvolupar la seva vida entre l’anarcofeminisme, la pedagogia i la lluita al carrer. Va participar a la insurrecció de Paris de 1871 coneguda com La Comuna i protagonitzà varis dels fets més impactants d’aquells mesos. La pregunta dels revolucionaris del tots els temps va ser: Pot el poble substituir l’Estat?

La Comuna de París va respondre: ¡Si!, i Lluïsa Michel ens ho explica de primera ma, amb sensibilitat i intel·ligència a partir dels records escrits des de l’exili i la repressió cruel que va perseguir els revoltats. Les seves memòries han estat traduïdes complertes per primera vegada al castellà en un veritable esforç d’autoedició i distribució.

Presentació del quadern didàctic No Robarás

20141010_1830_iifirallibreanarquistamallorca_norobarasTítol complet: No Robarás. Para una Educación y una Sociedad Autogestionaria

Autors: Dani Capmany Sanns, J.Luis González Yuste i David Marín Lecina.

Editorial: Colectivo Escuela Libre

Llibre en PDF: http://www.escuelalibre.org/cel%20web/sinfronteras/autogestion/libro.pdf

Es aquest un Quadern didàctic editat pel col·lectiu Escola Lliure de Barcelona en el que es recullen materials de pensament i debat a l’entorn de l’economia, l’empresa, el concepte de propietat, la desigualtat i temes relacionats. Aquesta publicació en parlar d’economia fa un anàlisi del model liberal que a l’actualitat passa de ser ideologia a formar mentalitat i discurs planetari que sedueix a amplies capes de la població i que reforça el capitalisme. Com no, el quadern es planteja diverses alternatives a aquest estat de coses i fomenta el debat a partir de la pluralitat i del sentit senzill, didàctic i rigorós en que aborda uns problemes que ens afecten a tots i totes.

Representació de l’obra teatral Post, post, post

20141010_2030_iifirallibreanarquistamallorca_lashipokritasTítol complet: Post, post, post. Una parodia para los movimientos sociales con cariño y con dolor

Companyia: Las Hipókritas

Las Hipókritas naixen a l’abril de 2009 decidides a crear les seues pròpies formes de fer teatre. El grup afirma que “nos abocamos a un teatro constante, continuo, sin un objetivo predeterminado, sino partiendo de la necesidad de desarrollarnos como actuantes fuera de la ‘escuela […] Lo que nos motiva y nos empuja a la creación no es la necesidad de ser actrices sino de hacer teatro”.

En aquesta ocasió, el grup presentarà la seua última obra “Post, post, post” basada en el teatre de l’absurd, teatre de crítica a la classe burgesa que sorgeix desprès de la Segona Guerra Mundial. “En este montaje el objeto de crítica es la situación actual de los movimientos de lucha populares, principalmente el movimiento anarquista. La obra se mueve en clave de humor con la crítica despiadada como telón de fondo”, assegura la companyia.

M.Q.

Font: SaforInformatiu.es

Música en directe amb Tomeu Quetgles, Txus Santana i Phussyon

Per acabar la vetllada del divendres, gaudirem d’un concert en acústic amb els artistes locals Tomeu Quetgles, Txus Santana i el grup Phussyon.

Podeu trobar més informació de les artistes a les seves pàgines web:

Presentació del llibre ¿Porqué no nos dejan hacer en la calle?

20141011_1230_iifirallibreanarquistamallorca_porquenonosdejanhacerlacalleTítol complet: ¿Porqué no nos dejan hacer en la calle? Prácticas de control social y privatización de los espacios en la ciudad capitalista

Autores: Esther García García, Juan Rodríguez Medela i Ariana Sánchez Cota.

Editorial: Grupo de Estudios Antropológicos La Corrala

Fitxa: http://gealacorrala.blogspot.com.es/p/ediciones-la-corrala.html

Llibre en PDF: https://archive.org/details/PorQueNoNosDejanHacer2013GEALaCorralaA4

 

Com el seu explícit títol indica aquest es un treball col·lectiu fruit d’una llarga lluita de més de 8 anys a l’entorn dels carrers, els mercats, els transports, la història i els espais comuns dins de la ciutat. Un barri treballat, viscut i somiat pels seus habitants en lluita permanent. Una lluita de resistència veïnal contra el control de les persones a partir dels mecanismes dissenyats des de el poder en nom de “convivències ciutadanes, normatives de civisme” i un llarg etcètera. Una lluita en contra de la progressiva privatització dels espais públics, la gentrificació dels centres urbans, la conversió del viscut en “atractiu turístic” amb la pujada conseqüent dels lloguers, la conversió dels “centres històrics” en ciutats fantasmes terciaritzades, i sobretot de l’augment de la fractura social, econòmica, educacional i d’oci d’amples sectors de la població. Aquest es el tercer treball del col·lectiu integrat per veïns i veïnes que interactuen per dissenyar no una societat en la que sobreviure quotidianament, sinó on viure amb intensitat i alegria.

Com podem afrontar el turisme i les seves nocivitats? Debat obert sobre el turisme a Mallorca arrel de la publicació Tot Inclòs

20141011_1630_iifirallibreanarquistamallorca_totinclosTítol complet: Tot Inclòs. Danys i conseqüències del turisme a les nostres Illes

Autores: Diverses persones

Edita: Coordinadora Llibertària de Mallorca

Pàgina web: http://totinclos.noblogs.org

A la fi, la qüestió del Turisme ha entrat amb força a l’escena pública (i publicada), amb cada cop més veus que qüestionen el model turístic que tants esforços li dediquen les nostres autoritats polítiques i econòmiques. Aquests darrers mesos, sense anar més lluny, hem pogut veure com els mitjans de comunicació han cobert de forma destacada els aspectes més sensacionalistes del negoci turístic de borratxera, amb els concursos denigrants que s’hi organitzen o les trames de corrupció entre agents de la policia i empresaris de l’oci nocturn. Notícies que sovint es centren en la part més superficial del fenomen i on és difícil trobar-hi res més que pur entreteniment periodístic, afavorint els falsos debats estèrils. També hem vist com les veïnades de grans metròpolis han esclatat de ràbia fartes de la degradació que pateixen els seus barris per la proliferació de pisos turístics que fomenten l’arribada en massa de visitants. A Mallorca, segurament no pas per casualitat, un conjunt d’iniciatives han convergit en la creació d’un Front Comú en Defensa del Territori que tot just comença a fer les primeres passes per a denunciar les brutals i cruels contradiccions de l’economia turística a Mallorca.

Aquest estiu també hem assistit a la publicació del “Tot Inclòs”, una publicació monogràfica en format diari que és el resultat del treball, el debat i la reflexió a l’entorn del turisme i del seu impacte sobre el territori, en aquest cas a les Illes Balears. Les seves pàgines aporten diverses mirades que obren moltes vies de recerca sobre la dependència creixent que tenim envers el turisme en detriment d’altres sectors que en són perjudicats com l’agricultura i els oficis artesans. Perquè el turisme massiu no només comporta un greu impacte ambiental i ecològic (brutor, deixalles, contaminació, soroll, etc) sinó que també ens interroga sobre quin model de país volem i com el construïm dia a dia. Com molt be diuen els autors: “Trobam que la ciutadania crítica amb aquest model de societat que ens imposa el monocultiu turístic patrocinat per les elits locals i internacionals, l’ha de posar ja en qüestió i per extensió al sistema polític i econòmic que el fa possible: el capitalisme”.

Després d’uns mesos d’intenses presentacions d’aquesta publicació, creiem que la II Fira del Llibre Anarquista ens brinda un escenari propici per a aprofundir en el debat encetat i continuar amb aquesta conversa amb nosaltres mateixes que significa el debat col·lectiu. És així com volem que es construeixi la crítica, arran de terra i de forma col·lectiva. Per això, vos convidam a totes les persones interessades a participar en un debat obert el proper dissabte 11 d’octubre a les 16h, per a que puguem conversar sobre com afrontar el turisme i les nocivitats que se’n deriven.

Per tal de propiciar un debat fluid i productiu, hem plantejat un llistat de temes a tractar en petits grups per a després compartir-ho amb la resta d’assistents en un debat general. Aquests punts us els proposem ara per a que hi pugueu anar rumiant des d’ara mateix.

Proposem debatre els següents punts:

  • Com ens afecta el turisme a la nostra vida quotidiana i quina dependència ens genera? Per exemple, en el món laboral, temps lliure, habitatge,…

  • Seria possible viure sense turisme a Mallorca? Podríem tornar a un tipus d’economia local, artesanal i agrària tals que ens permeti prescindir del turisme?

  • Hi ha algun tipus de turisme menys perjudicial o, fins i tot, beneficiós? Es pot separar el turisme de la indústria turística?

  • Com podem combatre el turisme i les seves conseqüències?

    • Des d’un punt de vista individual: En què contribuïm nosaltres al turisme? Quines renúncies hem de fer per a deixar de col·laborar-hi o, fins i tot, sabotejar-lo?

    • Des d’un punt de vista col·lectiu:

      • Quines accions tindrien èxit? Quines aliances caldria fer i quines no (sota cap concepte)?

      • Té sentit recolzar el foment d’un tipus de turisme que, encara que continuï essent perjudicial, reparteixi millor els beneficis?

      • Poden les lluites parcials (drets laborals a l’hoteleria, preservació d’espais naturals, lluites veïnals, …) contribuir a una estratègia general en contra del turisme? Si és que sí, de quina manera poden convergir?

L’acte durarà dues hores i contindrà diferents parts:

  1. Breu introducció a la publicació ’Tot Inclòs’, fent un resum dels temes que tracta i dels interrogants que planteja. Explicació de la dinàmica a seguir i presentació dels punts a tractar durant el debat (20 min).

  2. Formació de petits grups per tal de facilitar el debat. Tots els grups tractaran tots els punts proposats. Cada grup haurà d’escollir com a mínim una persona que moderi el debat i una portaveu que reculli les opinions, posicionaments i conclusions (si n’hi ha) del grup (45 min).

  3. Posada en comú dels punts tractats. Les portaveus de cada grup exposaran els punts de vista dels temes proposats i les conclusions generals a les que s’ha arribat al seu grup. A partir d’aquí, es convidarà a la resta de participants a intervenir en un debat general amb la vocació d’arribar a conclusions generals a partir de les aportacions de cada grup. Per tal d’agilitzar aquesta part de la dinàmica, es proposa repetir aquesta operació punt per punt (45 min).

Un cop ja no hi hagi més aportacions o bé esgotem les dues hores de temps, donarem per acabada la dinàmica.

Us hi esperam!!!

Presentació del llibre En defensa d’Afrodita

20141011_1830_iifirallibreanarquistamallorca_endefensadafroditaTítol complet: En defensa d’Afrodita, contra la cultura de la monogàmia

Autores: Diverses persones

Editorial: Tigre de paper | Edicions

Fitxa: http://www.tigredepaper.cat/wordpress/en-defensa-dafrodita/

Els autors del llibre revisen l’òptica tradicional amb que sovint s’ha vist el món del sexe o de les relacions amoroses entre les persones, que no es el mateix com tots sabem. Autores i autors ens proposen diverses perspectives d’anàlisi, des de un cant coral interpretatiu, i ens ofereixen noves propostes per estimar-nos o relacionar-nos de manera lliure, no jerarquitzada, no competitiva i a partir de formes alternatives a la cultura capitalista-patriarcal, un model repetit i repetitiu que condemna tot allò que se’n surt de la “norma”. Llegir el llibre es endinsar-nos en un repte apassionant i apassionat que integra els nous corrents de pensament a l’entorn de la sexualitat lliure i de les múltiples facetes que tots tenim.

Representació de l’obra bufonesca Degenerant Utòpics

20141011_2030_iifirallibreanarquistamallorca_degenerantutopicsTítol complet: Degenerant Utòpics

Autora: La lioparda

El gènere travessa com una espasa de Damocles totes les persones per igual, hagin decidit (o no) una identitat més normativa o subversiva.

El discurs normatiu redueix el gènere bàsicament a la llei d’igualtat i a les violències domèstiques («de gènere»). 

Degenerant utòpics és una peça teatral on es pretén donar llum a la imposició dels rols de gènere, que és -en sí mateixa-, una violència (invisibilitzada). 

Teatre gestual, estil bufonesc (pantomima, sense paraula).

Música en directe amb el cantautor Buterflai (Euskadi) i final de jornada amb Punxa-Discs

iifirallibreanarquista-buterflaiPer acabar a vetllada de dissabte, comptarem amb l’actuació de Buterflai, cantautor vingut d’Euskal Herria.

Podeu escoltar el seu treball Refranero agrícola al següent enllaç:

En acabar, un Punxa-Discs local posarà música una estona.
 
 
 

Presentació del llibre ¿Dónde está mi tribu?

20141012_1230_iifirallibreanarquistamallorca_dondestamitribu

Títol complet: ¿Dónde está mi tribu? Maternidad y crianza en una sociedad individualista

Autora: Carolina del Olmo

Editorial: Clave intelectual

Fitxa: http://www.claveintelectual.com/index.php/titulos/dnde-est-mi-tribu/

En aquest treball la autora explica la seva experiència en la maternitat i la criança. Una experiència viscuda que li permet qüestionar i criticar a la multitud d’experts mediàtics o “científics” que s’atreveixen a opinar sobre el tema arrabassant-lo de les mans de les dones i les seves experiències vitals. Tal es la solitud en que les mares viuen aquestes etapes fonamentals en les nostres vides, la manca de companyia i de sororitat en que s’emmarca l’actual sistema heteropatriarcal i la lluita per recuperar espais d’afectivitat i de construcció de la personalitat que competeixen a tota la societat, la “tribu”. Tot això escrit i narrat amb humor, intel·ligència i rigorositat.

Presentació del llibre Paremos los vuelos

paremos_los_vuelosTítol complet: Paremos los vuelos. Las deportaciones de inmigrantes y el boicot a Air Europa

Autors: Varis autors.

Editorial: El local cambalache

Fitxa: http://www.localcambalache.org/libros/comentarios_libros/paremos_los_vuelos.htm

Llibre en PDF: http://descargas.localcambalache.org/paremos_los_vuelos.pdf

Cada any l’estat espanyol organitza més de cent vols per a expulsar a persones migrants que han cercat a les nostres terres millors expectatives de vida. Aquest llibre neix d’un col·lectiu que lluita per evitar que aquestes deportacions formin part de la normalitat de les nostres vides. Els autors inscriuen el seu treball dins d’un lluita més ample: la Campanya estatal pel tancament dels anomenats CIE (Centres de Internament per Estrangers) i obren debat del que signifiquen per la vulnerabilitat dels drets de les persones nouvingudes.

Presentació de la revista Clau de volta, taula rodona i debat sobre l’organització del moviment llibertari

20141012_1830_iifirallibreanarquistamallorca_claudevoltaTítol complet: Clau de volta. Publicació anarquista per al debat

Autores: Diverses persones

Edita: Acció Llibertària de Sants

Fitxa: http://acciollibertariasants.wordpress.com/2014/06/15/surt-clau-de-volta-publicacio-anarquista-per-al-debat/

Revista en PDF: http://issuu.com/claudevolta/docs/clau_de_volta_def

Aquest acte constarà de dues parts: un primera de 45 minuts de presentació de la revista Clau de Volta i una segona de debat sobre el moviment llibertari, al voltant de 45 minuts.

Clau de Volta és una publicació sorgida d’un intens procés de treball i vol ser una eina per a fomentar la interacció i el debat entre més de 30 col·lectius de terres catalanes. Els seus editors afirmen que “partint de la base de que el debat, la constància i l’honestedat són Claus de Volta” apareix la publicació per ajudar a desenvolupar aquest procés, amb l’intent de dialogar i construir alternatives socials. A partir del mosaic dels seus articles i dels autors i autores, transitem des de la recerca en la pròpia trajectòria antiautoritaria catalana fins les actuals maneres de autoorganització, per a trobar models de lluita no tant llunyans, i perquè com afirmen els autors: “hem de sortir dels ateneus, estar a les places i als carrers, normalitzant unes idees que han estat contínuament falsejades”. Una pedra més per a construir barricada, aquesta es la funció de periòdics com Clau de Volta que ens ajuden a repensar i a lluitar quotidianament.

La segona part de l’acte serà una taula rodona sobre el moviment llibertari a Mallorca. En aquesta hi participaran 4 ponents de l’illa de diferents edats i visions i un cinquè membre que serà la companya de Clau de Volta. Per tal d’organitzar millor el debat s’han preparat tres preguntes que els diversos ponents aniran desenvolupant:

  1. Què és l’anarquisme i qui en forma part? Aquesta primera pregunta s’enfoca des d’un punt de vista més teòric i giraria al voltant de la definició del concepte d’anarquisme i de quines pràctiques són aquelles que ens defineixen com a llibertàries.
  2. Tipus de funcionament. Aquí el que es pretén es debatre al voltant de les diferents maneres que s’ha organitzat l’anarquisme recentment a Mallorca. Així es contraposaran les pràctiques més autònomes o individualistes amb d’altre més properes a les organitzacions; es parlarà de quin paper poden jugar les coordinadores i com han de funcionar aquestes.
  3. Prioritats del moviment, previ breu anàlisi de la situació actual. Després d’un breu exposició de la situació actual del moviment a Mallorca, els diferents ponents exposaran el seu punt de vista de quines són les tasques més urgents que ha d’afrontar l’anarquisme a l’illa.